Microsoft
Yazılım denildiği zaman çoğumuzun aklına gelen ilk isim kuşkusuz ki Microsoft. Hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan bilgisayarlar ile özdeşleşen bu marka, oldukça büyük bir şirketi temsil ediyor aslında. Peki, Microsoft bugünlere nasıl geldi?
Bill Gates ve Paul Allen genç yaştaki iki üniversite öğrencisiydi. Öğrencilerden Bill Gates, Popular Electronics dergisinin 1 Ocak 1975 tarihli sayısında Altair 8800 bilgisayar sisteminin tanıtımını okudu. Birkaç gün sonra da bilgisayarın tasarımcısı olan MITS ( Micro Instrumentation and Telemetry Systems) ile görüşmeyi başardı. Bu görüşmede Gates, ekibi ile birlikte Altair 8800 üzerinde çalışan BASIC programlama dili geliştirdiklerini ilgililere iletti. Arkadaşı Paul Allen de MITS’e giderek programın tanıtımını yaptı. Üstelik bu bilgisayarı daha önce kullanmamış olmasına rağmen. Ve bu olumsuzluğa karşın başarılı oldu. Tanıtımın sonunda MITS, bu iki kafadardan BASIC programlama dilinin telif hakkını, Altair bilgisayarları için satın aldı. Bu karlı iş fırsatının ardından da Gates, Harward Üniversitesi’ndeki hukuk eğitimini bırakarak, arkadaşı Paul Allen ile birlikte Microsoft firmasını kurdu. 1975 yılında iki kişilik bir şirket olarak kurulan Microsoft, 60 bin çalışanı ve 40 milyar dolarlık nakit rezerviyle günümüz yazılım dünyasının devi olmayı başardı.
Firma ilk uluslar arası bürosunu 1 Kasım 1978’de Japonya’ da açtı. Aradan geçen yıllar Microsoft firmasını büyüttüğü kadar, Bill Gates’in de dünyanın en zengin kişisi olmasını sağladı. Gates’in pratik zekâsının bu servet için çok çalıştığı açık. Çünkü sadece geliştirdiği bu işletim sistemini satarak değil, sistemin büyük açıklarını kapatabilecek nitelikte geliştirilen yazılımları, daha kendisi için tehlike boyutunu almadan satın aldı. Bu da başarısına başarı katmasında çok büyük etken oldu. Günümüzde Microsoft sadece bir yazılım şirketi değil. Geliştirdiği donanımlar ile iş ve eğlence dünyasında adından hayli söz ettiriyor. Visual Studio ve FSX gibi önemli çalışmaları bulunuyor. Microsoft’un grafik arabirimli güncelliğini hala koruyan işletim sistemlerinden bazıları; Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Windows Vista, Microsoft Dynamics ve Windows 8.
1986 yılında doğdum. 1999 yılında bilgisayar ve internet ile tanıştım. 2003 yılında ilk Pc'me sahip olduktan sonra oyunlardan çok internet ilgimi çekti. Şimdi hobi olarak açtığım blog'ta sizin güncel bilgiler paylaşıyorum..