Biyolojik Saat Nedir
Biyolojik Saat Nasıl Çalışır
Her şeyin belli bir işleyiş şekli ve sırası vardır. Bunlar bazen günlük, bazen haftalık, bazen aylık ve bazen de yıllık işleyiş olabilmektedir. Buna işlerin zaman içerisinde sıralanması deniyor. İnsan vücudunun da günlük olarak kendi periyotları ile işleyişi vardır. Bu işleyiş insanoğlu tekere çomak sokmadığı sürece devam edecektir.
Örneğin sabahları uyanır uyanmaz tuvalet ihtiyacını karşılayan bir birey bir önceki gün geç yediği yemek yüzünden tuvalete çıkamaz. Bu durumda biyolojik saatin işleyişi değişir. Çünkü kişi kabız olmuştur. İnsan vücudu hiç bir şeye gerek duymadan kendi işleyişini kendisi yürütür. Buna da biyolojik saat denir.
Biyolojik Saat
Yirmi dört saatlik zaman diliminde gerçekleşen biyolojik saat sabah altıda uyanan bir birey için çalışmaya başlar. Bazı hastalık, uykusuzluk, sinirlilik, gece yatmama gibi durumlarda biyolojik saatin işleyişi bozulur. Çünkü insanoğlunun birden fazla biyolojik saati vardır ve hepsi birbiri ile uyumlu olmayabilir. Bilim adamlarının araştırmalarına göre biyolojik saatler şu şekilde işler;
Sabah 6; kortizon hormonu aktif hale geçer ve kişi uyanır.
Sabah 7; en güzel kahvaltı saatidir. Sindirim sisteminin en aktif olduğu saat ama vücut henüz toparlanamadığından spor yapmak için yanlış bir saat.
Sabah 8; henüz aktif hale geçmemiş vücut için zararlı alışkanlıklar iki kat daha zararlıdır.
Sabah 9; vücudun kendini toparlama başladığı zaman dilimidir. Hastane raporları bu saatte ayarlanırsa daha verimli olur.
Sabah 10; verimliliğin ve beynin hızının en üst düzeyde olduğu saatlerdir.
Sabah 11; kalp ve kan dolaşımının en iyi olduğu saattir. Bu saatte girilen sınavlar genellikle başarı ile sonuçlanır.
Biyolojik Saatin Öğle ve Sonrası Çalışma Sistemi
Biyolojik saat öğlen ve sonrasında yavaşlamaya başlar. Gitgide zayıflayan metabolizma belli bir saat sonra dinlenme ihtiyacı hisseder. Bu durumda bazı saatlerde dışarıda olmak veya en kötüsü araba kullanmak oldukça tehlikelidir.
Saat 12: dikkat azalmaya başlar ve vücut dinlenme ihtiyacı hisseder. Bu saatlerde uyuyan bireylerin diğer bireylere oranla daha fazla yaşadığı kanıtlanmış bir gerçektir. Bu saatte beyindeki kan azalır ve mide yanması bu saatte daha fazladır.
Saat 13; biyolojik saate göre, saat 13’ te vücut enerjisi tükenir ve vücut formdan düşer. İç organların hepsi alt seviyede çalışmaya başlarken sadece safra yenilen yiyecekleri öğütmek için biraz daha fazla çalışır. Bu sebepten öğlen yenilen yemeklerin içinde mutlaka bir kase yoğurt bulunmalı.
Saat 14; Biyolojik saate görebitkinlik hissi artar ve acı hissi azalır. Küçük yaralanmalar ve bıçak kesikleri daha az acı verir. Çünkü beyinde azalan kan basıncı his ve duyguların biraz azalmasına sebep olur. Ayrıca kan basıncı düştüğünden bu saatte tansiyon da düşebilir.
Saat 15; vücut tekrar enerji depolamaya başlar. Sabahkinden biraz daha az olmakla birlikte vücut formunu geri kazanır ve günün ikinci devresi başlar.
Saat 16; akşam saatleri yaklaştıkça biyolojik saat yavaşlar. Bu doğal bir süreçtir. Fakat spor yapmak için en uygun saat akşam dört civarıdır. Çünkü ikinci devrenin en enerjik dönemi başlamıştır. Tansiyon ve kan dolaşımı en üst düzeydedir.
Biyolojik Saat Akşam Devri
Biyolojik saat akşam devrine girerken tüm organlar en düzeyde çalışıyor olur ve kan basıncı ile tansiyon tam formundadır. Bu durumda saat dokuza kadar her türlü faaliyet serbest.
Saat 17;organların faaliyetleri en üst safhadadır. Bedenin zindeliği çoğalır. Böbrek ve mesane bu saatlerde daha fazla çalışır. Ama saat 19’ dan sonra artık vücut fonksiyonları yavaşlar.
1986 yılında doğdum. 1999 yılında bilgisayar ve internet ile tanıştım. 2003 yılında ilk Pc'me sahip olduktan sonra oyunlardan çok internet ilgimi çekti. Şimdi hobi olarak açtığım blog'ta sizin güncel bilgiler paylaşıyorum..
Yorum yazın