3 boyutlu yazıcı nedir
Son yılların gelişen teknoloji ürünü olarak sayılan 3 Boyutlu(3D) yazıcılar, işlevsellik açısından bir çok alanda büyük kolaylık getirmiştir. Aslında 1980’lerden itibaren kullanılmaya başlayan 3 boyutlu yazıcılar, son yıllarda büyük bir alana etki etmeye başlamış, teknolojisi gittikçe genişlemiştir. Ayrıca, deneysellik ve keşfetme açısından da yalnızca Mühendislere veya tasarımcılara özel değil, maddi durum yeterli olan herkesin ulaşabileceği bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde aklınıza gelebilecek her türlü alet, araç yapabilirsiniz. Hayal gücünüze bağlı olarak verimliliği artan bir teknoloji ürünü de diyebiliriz. 3 Boyutlu yazıcılar sayesinde; uçak, araba, bisiklet, planör, robot, heykel, saksı, ev aletleri, kimyasal madde, silah, tıbbi malzeme, takma dişler gibi bir çok şeyi elde edebilirsiniz. Bu teknoloji, herkese yeni keşifler yapma imkânı sağlıyor denebilir.
Başlıca 3D Yazıcı tipleri ve işleyişleri
Elektron Işınları ile Doğrudan Üretim Tekniği
Vakum odası içerisinde bulunan metal ham maddenin, güçlü elektron ışınları ile eritilerek ergiyik havuzunda şekillendirilmesi işlemidir.
İyon Füzyon Formasyonu Üretim Tekniği
İyon Füzyon Formasyonu, Plazma kaynak şalaması kullanılarak eritilen Metal tozu ya da telin belirtilmiş nesne kalıplarına dönüştürülmesi işlemidir.
Lazer Toz Şekillendirme Tekniği
Önceden elde edilmiş bir ürünün tamiratını ya da yeni nesneler ekleyerek geliştirilmesini sağlayan, Lazer kullanımlı toz eritme yöntemidir.
Mürekkep Püskürtmeli Toz Baskı Tekniği
Yazıcı içerisinde toz yatağı üzerindeki bölüm içine sıvı bağlayıcı madde püskürtülür ve katılaşan madde katmanları çıktıyı oluşturur.
Dijital Işık İşleme Tekniği
Sinema salonlarında, ofislerde ve proje tanıtımlarında kullanılan Projektörler gibi bir sistem kullanılmaktadır. Dijital Işık İşleme tekniğinde, Polimer tankı(ışık ile tepkimeye giren plastik)na yansıtılan dijital ışınların oluşturduğu tepkime ile parçaların kademe kademe oluşmasını sağlayan tekniktir.
Stereolithografi Tekniği
Dijital Işık İşleme Tekniğine benzer şekilde, Polimer tankına gönderilen Lazer ışınlarının, modelin katmanlarını kademe kademe oluşturması tekniğidir.
Ultrasonik Katkılı Üretim Tekniği
Ultrasonik Konsolidasyon olarak da bilinen, şerit metallerin birbirine kaynaklandığı proseslerde, malzemeleri güçlendirmek için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte, Ultrasonik kaynaklama yolu kullanılarak, metaller eritilmeye gerek duyulmadan, direkt olarak katı halde birbirine kaynaklanır. Yüksek seviye sıcaklıklar oluşmadığı için, katmanlar arasında kırılmalar meydana gelmez ve farklı metal türleri birbirine sabitlenebilir.
Son zamanlarda 3 boyutlu yazıcı teknolojisi baya ilerledi. Artık 3 boyutlu yazıcılarla inşaat malzemelerinin seri üretimleri yapılabilmekte. Tabi bu ne kadar iyi bir gelişme, o konuda yorum yapmıyorum. Günümüzde 3 boyutlu yazıcı fiyatları oldukça yüksek seyrediyor. Ama 4-5 senelik bi yaygınlaşmadan sonra fiyatlar mutlaka düşecektir.
1986 yılında doğdum. 1999 yılında bilgisayar ve internet ile tanıştım. 2003 yılında ilk Pc'me sahip olduktan sonra oyunlardan çok internet ilgimi çekti. Şimdi hobi olarak açtığım blog'ta sizin güncel bilgiler paylaşıyorum..
Yorum yazın